روز نوشت آرش شعاع شرق

یادداشت های روزانه آرش شعاع شرق

روز نوشت آرش شعاع شرق

یادداشت های روزانه آرش شعاع شرق

روز نوشت آرش شعاع شرق

**بــــــــه نــام خالـــــــــق قلـــــــــــــــم**
این وبلاگ محل درج یادداشت، تحلیل، پژوهش، دیدگاه ها، سخنرانی، عکس (و به طور خلاصه؛ کلیه مطالب) مربوط به اینجانب است.
در ضمن، مطالبی که توسط دیگران درخصوص بنده نوشته و در نشریات یا سایت های غیر متشر می شود نیز، در این وبلاگ بارگذاری خواهد شد.
با تشکر/ آرش شعاع شرق

زندگینامه زنده یاد فریدون نوزاد

شنبه, ۱۵ آبان ۱۳۹۵، ۰۲:۵۳ ق.ظ

اختصاصی سوما نیوز؛ استاد فریدون نوزاد ششم بهمن ماه  ۱۳۰۱در محله درویش مخلص رشت دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی را در رشت و سه سال نخست متوسطه را در دبیرستان شاپور و قاآنی رشت و سه ساله دوم را در تهران دبیرستان نظام گذرانده است.
تئاتر را از متوسطه آغاز کرد و ۱۳۱۹ تا ۱۳۳۲ به جد تئاتر را پی کرد، به طوری که نخستین کسی بود که کتاب " تاریخ تئاتر گیلان " را در سال ۲۸- ۲۹را به قلم سرشت و هم اینک نیز این کتاب از کتابهای مرجع هنری است (سال ۵۵ به چاپ رسید).

نخستین کتاب وی ، نمایشنامه " در راه مکه " یا شهادت خواجه نظام الملک بوده که در سالهای ۲۲-۲۳ نوشته شده است. نوزاد می گوید: نامه های خان احمد خان گیلانی ، تاریخ جراید و مجلات گیلان از آغاز تا عصر انقلاب ، نقش احسان الله خان در جنبش جنگل از کتابهای وی است و ارزشمندترین آنها فرهنگ " گیله گپ " است.گیله گپ حاصل ۴۵سال تلاش اوست. اشتیاق به سیاست و امور اجتماعی وی را به سمت شناخت رهبران نهضتها سوق داده است.

این موضوع وی را برآن داشت تا مطالعه در رابطه با زندگی میرزا کوچک جنگلی را آغاز نماید. وی جزو نخستین افرادی بوده که در سال ۲۲ یا ۲۳ زمانی که استخوانهای میرزا را در محله ی سلیمان داراب رشت به خاک سپردند در آن مکان سخنرانی نموده است. در سال ۱۳۳۲ صاحب امتیاز روزنامه انسان سوسیالیست شد و پس از کودتای شوم ۱۳۳۲ امتیاز آن لغو گردید.

فریدون نوزاد زمانی هم سردبیر هفته نامه صفدر بود و از سال ۱۳۱۶ به تئاتر علاقه پیدا کرده و به علت ذوق و شوقی که داشت در نمایش های دبیرستانی شرکت می نمود.
بعد از مدتی در شرکت هنر و سپس در استودیو درام رشت نام نویسی کرد و پس از تعطیلی در کلاس تئاتر استاد دریابیگی و جلساتی هم در کلاس تئاتر استاد نوشین شرکت نمود و برای افزودن بیشتر معلومات هنری خود در کلاس تئاتر پرفسور داویدسن حضور پیدا کرد و در راه مکه، از تألیفات وی در این دوران است. فریدون نوزاد پس از بازنشستگی بیشتر به تحقیق و پژوهش روی آورد.

برخی از آثار؛ چهل تکه، تاریخ نمایش در گیلان، لغتنامهٔ گیل گب، نامه‌های خان احمد خان گیلانی، نقش احسان الله خان در نهضت جنگل

 «البته نقدهای زیادی بر کتابهای این استاد گیلانی شده است که از این بین می توان به کتاب ریا کاران و ستم کاران تالیف محمد حسین خدایاری، نقدی بر کتاب تاریخ نمایش در گیلان به قلم محمود نیکویه در مجله کادح، نقدهایی توسط آرش شعاع شرق در روزنامه آوای شمال و گلچین امروز و... اشاره داشت.»

آثار آهنگین استاد نوزاد که مورد توجه خوانندگان و آهنگسازان قرار گرفته به شرح زیر می باشد:
۱-در آتش انتظار با صدا و آواز اسدالله خان رفیع سمیعی در چهار گاه
۲-نغمه جوانی با آهنگ وصدای اسدالله خان رفیع سمیعی در ابوعطا
۳-فراق یار با آهنگ شادروان کیهان دیوان بیگی و صدای اسدالله سمیعی در دشتی
۴-نازنین با آهنگ کیهان دیوان بیگی و صدای پروین تمجیدی
۵- یار سفر کرده با آهنگ دیوان بیگی در ابوعطا
۶-خداحافظی با آهنگ مرحوم اسماعیل امیر عطایی در دشتی مرحوم ایرج افشار ایران شناس برجسته با استاد نوزاد مراودات فراوانی داشته اند. الحق باید گفت استاد نوزاد به تنهایی یک سازمان گیلان شناسی اند همانطور که استاد غلامحسین کزازی یک فرهنگستان ادب.

پیوند به: پایگاه خبری سوما نیوز، آکا ایران،

  • ۹۵/۰۸/۱۵

نظرات  (۰)

شما اولین نفری باشید که برای آرش نظر می گذارد
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">